RUSFIN AvalehtSuverehvidTalverehvidInfoTeenusedPakkumisedKontakt

info@rehvid24.ee

+372 44 22 333

Suverehvid Talverehvid
x
< Blogi

Talverehvide kohustus Eestis ja Euroopas

- Eestis on talverehvid kohustuslikud 1. detsember – 1. märts.
- Kolme mäetipu ja lumehelbe (3PMSF - 3-Peak-Mountain-Snow-Flake) tähisega lamellrehve tohib 2022-aastast Eestis kasutada aastaringselt.
- M+S tähis ei viita põhjamaade talvetingimustele sobivust
- Äärmuslike ilmatingimuste saabumisel võivad piirangud rehvitüübi kasutuskuupäevadele etteteavitamisega muutuda.
- Naastrehvid tuleb suverehvide vastu ümber vahetada enne 1. maid.
- Suverehve tohib kasutada 1.märtsist kuni 1. detsembrini, millest kohustuslik 1.mai – 15 oktoober.

 

Milliseid talverehve tohib kasutada Euroopas?


Hea tava kohaselt on soovituslik enne autoga välisriiki reisimist üle täpsustada kohalikud liiklusseadused. Vältimaks soovimatuid lisakulusid ning seda just talvisel ajal, vaatame lähemalt kõige üldisemaid liiklusseadusi mis puudutavad rehvide kasutamist erinevates Euroopa riikides. Talverehvide, või sellelaadse lisavarustuse kasutamine (lumeketid, lumesokid), on teatud piirkondades rangelt kohustuslikud. Kui lamellrehve, teisisõnu naastudeta aastaringseid talverehve tohib kasutada pea igas Euroopa riigis, kehtivad kindlad reeglid just naastrehvide kasutamisele.
Üldiselt on lihtsam Euroopas sõita lamellrehviga, kuna keeld naastrehvide kasutamisele esineb mitmetes Euroopa riikides.

Peamine põhjus naastrehvide keelustamiseks on nende vajalikkuse puudumine soojema talve tõttu, mis kuiva teekatet rohkem kulutavad võrreldes sileda ja pehmema suve- või lamellrehviga.

Lumeketid ja lumesokid
Kompaktsete ja kaasaskantavate lumekettide või lumesokkide kasutamine on kohustuslik vaid teatud Euroopa mägistes piirokondades. Lumesokid või lumeketid, mis kinnitatakse sõiduki vedavale sillale, on hea alternatiiv kogu rehviringi väljavahetamisele. Lumesokkide või -kettidega on võimalik ohutult sõita vaid madalal kiirusel ja lühikest distantsi.

 

Talverehvide kasutamise nõuded Euroopa riikides:

1. Talverehvid on seadusega kohustuslikud:
Eesti, Läti, Leedu, Rootsi, Sloveenia, Horvaatia, Bulgaaria

2. Talverehvid on kohustuslikud kui ilmastikutingimused seda nõuavad:
Austria, Tsehhi, Soome, Saksamaa, Island, Luksemburg, Norra, Rumeenia, Slovakkia

3. Talverehvid on kohustuslikud vaid märgistatud piirkondades:
Prantsusmaa, Hispaania, Itaalia

4. Talverehvid pole kohustuslikud:
Belgia, Küpros, Taani, Kreeka, Ungari, Iirimaa, Malta, Holland, Poola, Portugal, Inglismaa Ühendkuningriik


 

1. Talverehvid on seadusega kohustuslikud:

Eesti / Läti / Leedu / Rootsi / Sloveenia / Horvaatia / Bulgaaria


EESTI

Millal võib Eestis talverehve kasutada?
Eestis on talverehvid kohustuslikud 1. detsembrist 1. märtsini. Erandlike tee- ja ilmastikuolude korral on naastrehvide kasutamine lubatud 15. oktoobrist 31. märtsini.
Alates 1. detsembrist 2022 on lamellrehve, millel on alpide sümbol lumehelbega, lubatud kasutada aastaringselt.
Soovituslik välitemperatuur talverehvidele vahetamiseks on sügisel, mil keskmine ööpäevane temperatuur alla 7-soojakraadi langeb.
Minimaalne lubatud talverehvi mustrijääk on 3mm, kuid rehvid soovitatakse uute vastu välja vahetada juba 4-millimeetri jääksügavuse saabumisel.

LÄTI

Lätis on talverehvid kohustuslikud 1. detsembrist 1. märtsini kuni 3500kg kaaluvatel sõidukitel. Naastrehvid on lubatud 1. oktoobrist 1. maini. Kasutada võib talverehve (naastrehv) ja universaalrehve (lamellrehv). Talverehvide mustrisügavus ei tohi olla väiksem kui 4 mm.

LEEDU

Leedus on talverehvid kohustuslikud 10. novembrist 1. aprillini. Kasutada võib talverehve või universaalrehve, mille mustrisügavus ei tohi olla väiksem kui 3 mm. Alates 1. detsembrist kuni 1. märtsini on talverehvid kohustuslikud ka mootorratastele. Naastrehvid ei ole lubatud 10. aprillist 1. novembrini.

ROOTSI

Rootsis on 1. detsembrist 31. märtsini talverehvid kohustuslikud. Rehvimustri sügavus peab olema vähemalt 3 mm. Naastrehvid on lubatud ajavahemikus 1. oktoober kuni 15. aprill või kui on oodata talviseid teeolusid varem või hiljem. Iga sõidukile kinnitatud haagis peab järgima talverehve puudutavaid eeskirju – ehk kui sõidukil on naastrehvid, peavad need olema ka haagisel. Need reeglid kehtivad ka välismaistele autodele, mis sõidavad läbi Rootsi.

SLOVEENIA

Sloveenias on talverehvid kohustuslikud 15. novembrist 15. märtsini kõigil neljal rattal. Minimaalne mustrisügavus 3 mm. Alternatiivina tohib kasutada suverehve koos lumekettidega sõiduki esisillal.

HORVAATIA

Horvaatias on talverehvid ja täiendav talvevarustus kohustuslik igat tüüpi mootorsõidukitel 15. novembrist 15. aprillini. Sõidukitel täismassiga kuni 3,5 tonni peab auto pagasiruumis olema 4 talverehvi (või M + S) või 4 suverehvi minimaalse mustri sügavusega 4 mm koos lumekettidega auto pagasnikus.

BULGAARIA

Bulgaarias on talverehvid või sellelaadse varustuse olemasolu autos kohustuslik 15. novembrist 1. märtsini. Naastrehvide kasutamine on keelatud. Alternatiivina võib kasutada talverehve - universaalrehve ehk lamellrehve ja isegi suverehve, mille mustrisügavus ei tohi olla väiksem kui 4 mm. Lumekettide kasutamine on lubatud ainult siis, kui ilmastikuolud ja mägiste piirkondade liikluskorraldus seda nõuavad.


 

2. Talverehvid on kohustuslikud, kui ilmastikutingimused seda nõuavad:

Austria, Island, Luksemburg, Norra, Tsehhi, Rumeenia, Soome, Saksamaa, Slovakkia


AUSTRIA

Austrias tuleb 1. novembrist 15. aprillini sõidukitele paigaldada talverehvid, kui ilmastikuolud seda nõuavad. Talverehvid tuleb paigaldada kõikidele ratastele, kui teed on kaetud lume või jääga. Rehvide mustri sügavus peab olema vähemalt 4 mm radiaalrehvide puhul (enamlevinud sõiduki rehvitüüp) ja ristkihtrehvide mustri sügavus vähemalt 5 mm. Lamellrehve tohib talverehvidena kasutada ainult siis, kui neil on märgistus ("M+S", "M.S." või "M&S") või kui rehv on lisaks märgistatud lumehelbe sümboliga või eranditult lumehelbe sümboliga.
Erirehve loetakse talverehviks vaid siis, kui sellel on kiri "ET", "ML" või "MPT" märgised.
Suverehvidega sõidukitel peavad talvel kaasas olema lumeketid. Teadmiseks: juhi seaduslik kohustus on kanda kaasas vajalikku talvevarustust; seetõttu on oluline kontrollida, kas see on iga rendiautoga kaasas. See määrus kehtib nii Austrias kui ka välismaal registreeritud sõidukitele.
Naastrehve võib kasutada ainult 1. oktoobrist 31. maini, kuigi kohalikud erieeskirjad võivad seda perioodi pikendada. Need peavad olema paigaldatud kõikidele ratastele, ka haagisele. Naastrehvidega sõidukitele kehtivad erikiiruse piirangud (80 km/h väljaspool asulaid, 100 km/h kiirteedel) ning sõiduki taga peab olema kinnitatud «naastrehvide» märk. See märk on saadaval autotarvikute poodides, bensiinijaamades. Lumekettide kasutamine talverehvide asemel on lubatud, kui tee on pidevalt või peaaegu alati lume või jää all. Äärmuslikes tingimustes võivad ametivõimud nõuda autodele lumekettide paigaldamist veoratastele. Maksimaalne soovitatav kiirus lumekettide kasutusel on 40 km/h.

ISLAND

Talverehvid ei ole Islandil ühelgi perioodil rangelt kohustuslikud. Islandi seadustes on aga üldklausel, kus juht vastutab vastavalt oludele sobilike rehvidega sõitmise eest. Rehvide mustrisügavus peab talveperioodil (1. novembrist 14. aprillini) olema vähemalt 3 mm. Naastrehvid on lubatud osa aastast ja lumeketid on keelatud tingimustes, kus need võivad teekatet kahjustada.

LUKSEMBURG

Alates 1. oktoobrist 2012 on talvistes tingimustes (must jää, pakitud lumi, lörts, jääkilbid või pakane) kohustuslikud autode talverehvid. Välja arvatud avalikele teedel pargitud sõidukid, kehtivad reeglid kõigile sõidukijuhtidele.

NORRA

Norras ei ole talverehvidega sõitmine kohustuslik, kuid rehvitüüp peaks olema alati vastavuses ilmastikutingimustega. Seega võib eeldada, et Norras on talvehooajal talverehvidega sõitmine kohustuslik. Rasketel sõidukitel (üle 3500 kg) on talverehvid kohustuslikud ajavahemikul 15. novembrist 31. märtsini. Alates 1. novembrist (või 15. oktoobrist Põhja-Norras) on autojuhtidel soovituslik sõita naastrehvidega. Naastrehvid on lubatud kuni esimese pühapäevani pärast lihavõttepühi. Põhja-Norras on naastrehvid lubatud kuni 1. maini. Oslos, Trondheimis ja Bergenis peavad kõik naastrehvidega juhid maksma omavalitsuse piires keskkonnatasusid.

TSEHHI

Tšehhi Vabariigis on talverehvid ilmastikutingimuste tõttu kohustuslikud. 1. novembrist 31. märtsini tuleb sõidukitele paigaldada talverehvid, kui teel on ühtlane lume- või jääkiht või kui ilmastikuoludest lähtuvalt võib eeldada, et selline kiht võib sõidu ajal teele tekkida. Talverehvi minimaalne mustrisügavus peab olema 4 mm, üle 3500 kg kaaluvate sõidukite mustrisügavus minmaalselt 6 mm.

RUMEENIA

Lume, jää või musta jääga kaetud teedel on talverehvid kohustuslikud. Need rehvid peavad olema paigaldatud kõikidele ratastele. Lisaks peab olema rehvi seinal ka M+S või M&S märgistus. Talverehvide mustrisügavus peab olema vähemalt 1,6 mm vähemalt kahel kolmandikul turvise laiusest. Naastrehvid on lubatud, kuid need peavad olema tunnustatud (homologeeritud), avalikel teedel kasutuseks, mis on kaetud lume, jää või musta jääga.

SOOME

Kui ilmastiku- või teekatteolud seda nõuavad, tuleb Soomes kasutada talverehve 1. novembrist 31. märtsini. Alla 3,5 tonni kaaluvatel sõidukitel peab mustri sügavus olema vähemalt 3 mm. Lörtsis või lumises või muudel põhjustel rasketes tingimustes peaks talverehvide mustrisügavus olema vähemalt 5 mm. Naastrehve võib kasutada 1. novembrist 31. märtsini ja ka muudel perioodidel, kui ilmastiku- või teekatteolud seda nõuavad. Talverehvid võivad olla lamell- või naastrehvid, mille eeskirjad kehtivad ka välismaal registreeritud autodele.

SAKSAMAA

Saksa eeskirjad ei näe ette minimaalset temperatuuri ega kindlat perioodi, mil sõidukitele tuleb talverehvid paigaldada. Autojuhid peavad kohandama rehvivaliku ilmastikutingimustega. Talverehvid on musta jää, pakitud lume, lörtsi, glasuuri ja libeda pakase korral kohustuslikud. Samuti peab talverehvide mustrisügavus olema vähemalt 1,6 mm (soovituslikult 4 mm) ning need tuleb paigaldada kõigile neljale rattale. Mootorratastel ei ole talverehvid kohustuslikud. Pärast 31. detsembrit 2017 toodetud talverehvid peavad kandma alpi sümbolit (lumehelbega mägi) või M + S tähisega (muda ja lumi). Rehve, mis on toodetud enne 31. detsembrit 2017, on lubatud kasutada kuni 30. septembrini 2024. Pärast seda kuupäeva on lubatud kasutada ainult alpi sümboliga rehve. Alpi sümboliga aastaringsed rehvid loetakse talverehvideks ja neid on lubatud kasutada. M + S sümboliga aastaringseid rehve on lubatud talverehvidena kasutada kuni 30. septembrini 2024, kui need on toodetud enne 31. detsembrit 2017. Mittesobivate rehvide kasutamisel kolmanda isiku või teie süül põhjustatud õnnetuse korral võib tekkida probleeme kindlustusseltsiga.

SLOVAKKIA

Alla 3,5-tonnistel sõidukitel on lumise või jäise teekatte puhul talverehvide kasutamine kohustuslik. 15. november – 31. märts on üle 3,5-tonniste sõidukite puhul talverehvide kasutamine kohustuslik.


 

3. Talverehvid on kohustuslikud vaid märgiga piiritletud aladel:

Hispaania, Itaalia, Prantsusmaa


HISPAANIA

Talverehvide otsene kohustuslikkus puudub. Naelrehvide kasutamine on keelatud. Talverehvide kasutamine on kohustuslik vaid spetsiifiliste märgi või seaduse nõuetel mägistes piirkondades.

ITAALIA

Talverehvide kasutamine pole üldiselt kohustuslik, välja arvatud kindla märgi, või ka kirja “«obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo» olemasolul. Viimasel juhul peab sõiduk olema varustatud kas talverehvide või lumekettidega perioodil 15. november – 15. aprill. Erandina on Itaalias talverehvid kohustlikud: Aoasta-Valley piirkonnas 15. oktoober – 15. aprill. Brenner kiirtel lõuna Tyrol’is (22 sektsioon Brenner – Affi) 15. november – 15. aprill. Samuti võib sõita suvisel ajal (16. mai – 14 oktoober) talve- või aastaringsete rehvidega teedel, kus rehvi kiirusindeks vastab kohalikele kiirtee nõuetele.

PRANTSUSMAA

Alates 2021 aastast on talverehvide seaduslikkus Prantsusmaal kohustuslik märgistatud piirkondades 1. November – 31. Märts. Sellel perioodil peavad olema talverehvid haagiseta kergsõidukil, tarbesõidukitel, bussidel, haagissuvilal ja raskeveokil. Antud seadus kehtib kõigile sõidukitele, ka neile mis on registreeritud muudes maades. Treileriga ja treilerita rekkad ning muud raskeveokid on kohustatud kasutama lumekette vedaval sillal ka talverehvide olemasolul. Reeglite rikkumisel tuleb maksta rahvatrahv 135-euro väärtuses ja äärmisel juhul sõiduk eemaldada teelt.


 

4. Talverehvid pole kohustuslikud:

Belgia, Küpros, Taani, Kreeka, Ungari, Iirimaa, Malta, Holland, Poola, Portugal, Inglismaa


BELGIA

Talverehvid pole kohustuslikud, kuid jääksügavuse piiriks on soovituslik 4mm. Lumekettide kasutamine on lubatud korras teedel, mis on kaetud lume või jääga.

KÜPROS

Talverehvide kohustus puudub.

TAANI

Talverehvid pole kohustuslikud, kuid soovituslik kasutada talvistes tingimustes. Rehvi mustrisügavus peab olema vähemalt 3mm talvisel ajal. Naastrehvid on lubatud 1. november – 15. aprill tingimusel, et need on kõigil neljal rattal.

KREEKA

Talverehvide kasutamine pole kohustuslik.

UNGARI

Talverehvide kohustus puudub. Teatud märgitud piirkondades võib lumekettide kasutamine olla kohustuslik - seda vähemalt vedaval sillal. Naastrehvide kasutamine on avalikel teedel keelatud.

IIRIMAA

Talverehvid pole kohustuslikud. Naastrehvid pole keelatud, kuid tuleks kasutada vaid lumisel või jäisel teel.

MALTA

Talverehvide kohustuslikkus puudub.

HOLLAND

Talverehvide kohustus puudub. Naastrehvide ja lumekettide kasutamine on keelatud kuna need lõhuvad teekatet.

POOLA

Naastrehvide kasutamine on keelatud. Talverehvide kohustus puudub, kuid on vägagi soovitatav talvisel perioodil. Samuti võib õnnetuse korral kompensatsiooni nõudmine kindlustuselt olla raskendatud, kui puuduvad vastava märgisega talverehvid. Lumekettide kasutamine on lubatud vaid lumistel või jäistel teedel, teatud piirkondades kohustuslik.

PORTUGAL

Reeglid talverehvide kohta puuduvad. Lumekettide kasutus on legaalne vaid selleks ettenähtud märgi olemasolul.

INGLISMAA

Talverehvide kohustus puudub, kuid soovituslik temperatuuri langemisel alla 7°C. Lumeketid, naastrehvid ja lumesokid on lubatud vaid lumisel või jäisel teekattel.
 

Soovitame alati enne välisriiki reisimist üle täpsustada kohalikud liiklusseadused, mis ajas muutuda võivad. Autojuhi roll on vastudada sobivate rehvide kasutamise eest vastavalt ilmastikuoludele, tagades sellega turvaline liiklemine.


Allikas: Europe-Consommateurs.eu

Loe lisaks: